Pokud ze včel bereme med musíme jim ztrátu nahradit cukrem. Ideálně jim nechat alespoň část medu a zbytek dorovnat cukrem. Jak připravit sirup, jaké jsou ztráty při zpracování a jaká je vůbec spotřeba zásob včel za měsíc?
poměr cukr:voda | cukr | voda | objem | váha |
1:1 | 0,25 | 0,25 | 0,41 | 0,50 |
1:1 | 1 | 1,00 | 1,62 | 2,00 |
1:1 | 2 | 2,00 | 3,24 | 4,00 |
3:2 | 1 | 0,67 | 1,29 | 1,67 |
3:2 | 1,25 | 0,83 | 1,61 | 2,08 |
3:2 | 2 | 1,33 | 2,57 | 3,33 |
3:2 | 3 | 2,00 | 3,86 | 5,00 |
5:3 | 1 | 0,60 | 1,22 | 1,60 |
5:3 | 1,3 | 0,78 | 1,59 | 2,08 |
5:3 | 2 | 1,20 | 2,44 | 3,20 |
5:3 | 3 | 1,80 | 3,66 | 4,80 |
Poměr 5:3 je nejvýhodnější resp jsou v něm nejmenší ztráty, kdy včely musí odpařit nejméně vody, aby si cukr zaskladnily. Myslím, že tu ale zvýšené riziko, že cukr tak dobře nezpracují.
Odhad ztrát cukru při zpracování včelami
1:1 | 25% |
3:2 | 13,30% |
5:3 | 10,70% |
Spotřeba zásob
bez plodu 1kg/měsíc
s plodem 3-4kg/měsíc